Contact

Prof.dr. J. Dankelman

Links

  • BioMechanical Engineering

Slimme instrumenten

"Slimme instrumenten en hoogwaardige trainingssimulatoren"

Jenny Dankelman, hoogleraar medische instrumenten


Jenny Dankelman, hoogleraar medische instrumenten, heeft een toekomstdroom. Zij hoopt dat het voor 2050 mogelijk is om met innovatieve instrumenten op alle plekken in het menselijke lichaam te kunnen komen. Dan kan namelijk vrijwel iedere operatie met minimale schade aan gezond weefsel worden uitgevoerd.

"Steeds meer chirurgische ingrepen worden gedaan via minimaal invasieve chirurgie", vertelt Dankelman. "Voor het verwijderen van een galblaas hoeft bijvoorbeeld niet meer de hele buikwand open, maar kan de chirurg de operatie met speciale instrumenten via een kleine incisie doen. De voordelen voor de patiënt zijn groot, hij heeft minder pijn en herstelt aanmerkelijk sneller. Daar staat tegenover dat de operaties voor de chirurg moeilijker zijn geworden. Zo moet hij zijn instrumenten op afstand besturen via camerabeelden op een monitor."

Simpel en betrouwbaar
"Om te zorgen dat in de toekomst alle chirurgische ingrepen via dit soort 'kijkoperaties' kunnen worden gedaan, ontwikkelen wij nieuwe instrumenten die lang, dun en goed stuurbaar zijn. Daarbij werken we intensief samen met academische ziekenhuizen. Uitgangspunt bij de ontwikkeling is dat chirurgen de instrumenten intuïtief kunnen gebruiken. Dat betekent onder meer dat ze simpel en betrouwbaar moeten zijn. Bij de instrumenten ontwikkelen we trainingssystemen zodat artsen zich de technieken in een veilige omgeving eigen kunnen maken. Ook voeren we experimenten uit waarbij we meten in hoeverre artsen met de verschillende instrumenten krachten kunnen doseren en doen we onderzoek naar oog-handcoördinatie."

Lijm
"Het uitdagende van ons vak is dat je voor iedere toepassing slimme oplossingen moet bedenken. Als je met een instrument bijvoorbeeld ver het lichaam in moet en daarbij om gevoelig weefsel heen moet, zou het mooi zijn als je iets kunt vinden waardoor het instrument als het ware als een slang beweegt en het deel achter de bestuurbare tip dezelfde route volgt als de tip. Bij manipulatie van darmen moet je erg oppassen dat je geen perforatie maakt, wat bij een normale paktang kan gebeuren. Daarom onderzoeken we nu of we als 'paktang' een lijm kunnen maken die we naar wens kunnen laten plakken en niet-plakken. Hierbij kijken we ter inspiratie naar zeedieren die onder water over zachte oppervlakken voortbewegen en deze ook weer kunnen loslaten."

 

Naam auteur: webredactie 3mE
© 2017 TU Delft

Metamenu