Contact

Prof.dr. F.C.T. van der Helm

Een robot als tweede huid

Onderzoeksfinancier STW honoreerde eind mei het initiatief van prof.dr. Frans van der Helm voor de ontwikkeling van beter bestuurbare robotgrijpers. Robotarmen moeten gevoel krijgen, vindt de hoogleraar biomechatronica en biorobotica.

Prof.dr. Frans C.T. van der Helm is sinds 1999 professor in biomechatronics and biorobotics aan de TU Delft. Van 1998 tot 2007 was hij ook deeltijdhoogleraar bio-mechatronica (0,2 fte) bij de Universiteit Twente. Frans van der Helm is daarnaast adjunct-professor bij NorthWestern University (Chicago) en Case Western Reserve University (Cleveland). 

Van der Helm studeerde in 1985 af in de bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam en is in 1991 gepromoveerd bij werktuigbouwkunde aan de TU Delft. 

Frans van der Helm doet onderzoek naar de neuromusculaire aansturing bij de mens. Hij heeft het Delft Shoulder and Elbow Model (DSEM) ontwikkeld, een gedetailleerd computer model van de arm. Een tweede onderzoekslijn is de ontwikkeling van humanoid robots en haptische interfaces. Er worden lopende robots ontwikkeld, maar ook armen en handen, die de bewegingsuitvoering van mensen dicht benaderen. Deze zijn zeer geschikt om samen te werken met mensen in een menselijke omgeving.

Lees het volledige interview op de website van TU Delta, het weekblad van de Technische Universiteit Delft

© 2017 TU Delft

Metamenu