Contact

Dr.ir. M. Wisse

Personal robot

Soepel bewegende robots

Martijn Wisse, universitair hoofddocent


In ieder huis een 'personal' robot die helpt met de huishouding. Dat is de droom van Martijn Wisse van het Biorobotica-laboratorium. Daarbij denkt hij niet aan logge energievretende kolossen, maar aan robots die vloeiend en efficiënt bewegen en uitstekend in staat zijn om allerlei voorwerpen op te pakken.

Wisse werkt al jaren aan robots. Hij werd bekend met robot Denise. Deze tweebenige robot met een plastic emmertje als hoofd, twee slanke aluminium benen en een minimale hoeveelheid regeltechniek kan op een menselijke, dynamische manier lopen. Daarmee verschilt zij sterk van de complexe en kostbare robots die onder meer in Japan worden gemaakt en zijn gebaseerd op volledige controle van alle bewegingen. Door deze controle bewegen deze robots onnatuurlijk en statisch.

Doorgronden
"Ik ben gefascineerd door het menselijke bewegingsapparaat", vertelt Wisse, "en probeer dat in mijn robots na te bootsen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat deze wijze van bewegen energetisch uiterst efficiënt is. Als je menselijke bewegingen wilt nabootsen moet je de fundamentele principes van deze bewegingen doorgronden. Dat is niet mijn specialisme, maar gelukkig heb ik binnen de afdeling Biomedical Engineering collega's die heel nauwgezet het menselijke bewegingsapparaat analyseren."

Rauw ei
Wisse vervolgt: "De kennis die zij ontwikkelen pas ik toe in mijn robots. Zo heb ik samen met een collega een robothand gemaakt die allerlei voorwerpen kan beetpakken, of ze nu kwetsbaar zijn zoals een rauw ei of kerstbal of een vreemde vorm hebben. Bij de ontwikkeling van deze hand hebben we gebruik gemaakt van de inzichten in de complexe bewegingen van mensenhanden. Uiteindelijk heeft dat geleid tot een robothand die met slechts één motortje wordt aangedreven en net als onze handen pezen heeft die over de vingerkootjes lopen."

Voetballen
"Of het nu een lopende robot is of een robothand, steeds richt ik me eerst op het hoofddoel. Als dat doel bereikt is kijk ik wat er extra nodig is. Bij Denise was het hoofddoel efficiënt lopen. Toen ze dat kon ben ik gaan kijken met welke modules ik kon voorkomen dat ze zou omvallen bij een ongelijkmatig oppervlak. Door deze aanpak te blijven volgen hoop ik op termijn robots te kunnen maken die bij allerlei taken in en om het huis goed kunnen assisteren."

 

Naam auteur: webredactie 3mE
© 2017 TU Delft

Metamenu