De microstructuren van staal begrijpen op fundamenteel niveau

"Ik was zo trots dat ik ze alle drie kreeg: de ERC-beurs, de Vidi en het Fellowship"

Maria Santofimia, Assistant Professor Metals Processing, Microstructure and Properties


Vorig jaar ontving Maria Santofimia zowel een Europese startersbeurs van de ERC als een Nederlandse Vernieuwingsimpuls (Vidi). Bovendien werd zij gekozen voor een Delft Technology Fellowship voor vrouwelijke wetenschappers. Dat stelt haar in staat om een grote onderzoeksgroep op te zetten voor haar werk met betrekking tot microstructuren in staal. Drie beurzen in de wacht slepen is een bijzondere prestatie, waar heel wat denk- en ander werk in is gaan zitten. Wat is het geheim achter haar succes? “Het belangrijkste is wat mij betreft alles goed regelen en timen. In augustus 2011 ging ik trouwen en op huwelijksreis, maar dan zou ik in de knoop kunnen komen met de deadlines voor de beurzen. Daarom heb ik ervoor gezorgd dat ik in juli mijn conceptvoorstellen al af had, ruim voor de deadlines.”


Maria Santofimia Navarro studeerde natuurkunde in Córdoba, in Andalusië, in het zuiden van Spanje. “Toen ik in 2000 afstudeerde, realiseerde ik me dat ik studeren ontzettend leuk vond en het liefst de rest van mijn leven wilde blijven doen.” Ze begon met promotieonderzoek op het gebied van CO2-laser, maar vroeg later een onderzoeksbeurs aan bij de Spaanse onderzoeksraad, om te kunnen werken bij CENIM, het nationaal centrum voor metallurgisch onderzoek in Madrid. Deze aanvraag werd gehonoreerd.

“Overschakelen van laser op staal was een risico, maar het leek me interessant om weer iets heel anders te bestuderen en ik raakte al gauw gefascineerd door het onderwerp", vertelt Santofimia." Het onderzoek bij CENIM is zeer geavanceerd en mijn promotieonderwerp was heel breed. Ik heb er veel geleerd over de vorming van microstructuren in metalen, vooral fundamentele kennis dus.” Na haar promotie aan de Complutense Universiteit van Madrid, solliciteerde ze naar de functie van postdoc bij het Materials innovation institute (M2i) in Delft. M2i is een onderzoeksverband tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstituten. “Ik kreeg die baan omdat mijn onderzoeksgroep een uitstekende reputatie had en de functie in het verlengde lag van mijn dissertatie. Maar de doorslaggevende factor was volgens mij het enthousiasme waarmee ik mijn ideeën voor het project presenteerde. Nu ik zelf sollicitanten interview, merk ik hoe belangrijk dat is.”

Lees verder >>> 

© 2017 TU Delft

Metamenu