The Unexpected Science of Steel and Chocolate

06 februari 2017 door Webredactie 3mE

Wist je dat chocolade anders smaakt, minder snel breekt of sneller smelt wanneer je de structuur ervan verandert? En wist je dat dit een typisch materiaalkundig aspect is waar onderzoekers ook naar kijken bij bijvoorbeeld het maken van staal? De complexe uitdagingen waar een chocolatier dagelijks mee te maken heeft, zijn eigenlijk pure wetenschap, net zoals de productie van staal.

Op maandag 13 maart geven chocolade-experts en staalexperts inzicht in de onderliggende processen en structuren van chocolade en staal vanuit wetenschappelijk en industrieel oogpunt. Met eigen ogen kun je zien hoe (op lab-schaal) veranderingen in productieprocessen (temperatuur, afkoelsnelheid) grote veranderingen in de eigenschappen teweeg kunnen brengen; je bent getuige van een demonstratie waarbij een stalen fietsspaak zo zacht gemaakt wordt dat je er een knoop in kunt leggen en je ziet hoe chocolade in een mum van tijd smelt in je hand en juist niet in je mond. Daarnaast zijn er diverse lezingen van onderzoekers uit de wetenschap en het bedrijfsleven en is er een quiz met als prijs de lekkerste chocolade van Delft! Voor meer informatie over het programma, kijk hier en meld je voor 9 maart 2017 aan!

Wanneer: maandag 13 maart 2017/ 10.00-17.00 uur
Waar: Science Centre, Mijnbouwstraat 120, campus TU Delft
Voor wie: De bijeenkomst is bijzonder geschikt voor bachelor- en masterstudenten & onderzoekers die studeren of werken aan een van de vier technische universiteiten in Nederland, maar uiteraard is iedereen welkom die geïnteresseerd is in de wondere wetenschap van staal en chocolade
Aanmelding: verplicht via 4TU.HTM

De gemeenschappelijke factor van chocolade en staal
De structuur van zowel chocolade als staal wordt beïnvloed door de samenstelling, maar ook door het productieproces. Tijd, temperatuur en deformatie zijn bepalend voor de structuur -en daarmee de eigenschappen- die de materialen uiteindelijk hebben.  In beide productieprocessen vinden veranderingen in structuur  plaats en is het uiteindelijke doel om de structuur van het materiaal zo te krijgen dat het de juiste eigenschappen heeft. De gemeenschappelijke factor van chocolade en staal wordt gevormd door de moleculen en atomen, die onderworpen zijn aan de wetten van de thermodynamica en fysica. Wetenschappers doen onderzoek om de werking hiervan in detail te doorgronden, zodat de procesingenieurs de industriële productieprocessen optimaal kunnen sturen en beheersen. Op het gebied van beide materialen is er dan ook een intensieve samenwerking tussen universiteiten en industrie.

Programma bijeenkomst
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de afdeling  Materials Science and Engineering van de TU Delft in samenwerking met Wageningen University & Research in het kader van 4TU High-Tech Materials. De bijeenkomst is bijzonder geschikt voor bachelor- en masterstudenten & onderzoekers die studeren of werken aan een van de vier technische universiteiten in Nederland, maar uiteraard is iedereen welkom!

Voor vragen en/of opmerkingen over de workshop neem contact op met communicatie:
communication-3me@remove-this.tudelft.nl