Riaan van ‘t Veer benoemd tot hoogleraar Ship Hydromechanics

23 februari 2017 door Webredactie 3mE

Bij de afdeling Maritieme Techniek en Transporttechnologie van de faculteit 3mE van de TU Delft is dr.ir. Riaan van ‘t Veer per 1 maart 2017 benoemd tot hoogleraar Ship Hydromechanics.

Riaan van ‘t Veer (1969) studeerde Maritieme Techniek aan de TU Delft. Hij studeerde cum laude af op de ontwikkeling van een rekenmodel voor het bepalen van de hydrodynamische eigenschappen van grote catamarans, door motorkracht voortbewogen dubbelrompschepen. Van ’t Veer promoveerde in 1998 aan de TU Delft met de dissertatie Behaviour of Catamarans in Waves. Hiervoor ontwikkelde hij een nieuwe driedimensionale theorie voor de complexe interactie tussen de golven en de catamaran.

Na zijn promotie werkte Van ’t Veer als projectmanager of de afdeling Zeegang van het MARIN, het maritiem research instituut in Wageningen. Hij was onderzoeker in Europese projecten op het gebied van scheepsveiligheid en dynamische lekstabiliteit, betrokken bij fundamenteel onderzoek voor de defensie en hij deed onderzoek naar het zeegangsgedrag in extreme golven voor verschillende Joint-Industry projecten. Daarna was hij lange tijd werkzaam in de offshore industrie voor Gusto Engineering in Schiedam, het huidige SBM Offshore. Als hoofd van het hydrodynamica team ontwikkelde hij expertise op het gebied van het slingergedrag, slammingskrachten en groenwater risico’s voor drijvende offshore constructies en schepen.

Bij de faculteit 3mE zal Riaan van ’t Veer zich bezighouden met een breed spectrum aan hydromechanica vraagstukken en de ontwikkeling daarvan voor zowel offshore toepassing als voor snel varende schepen.