Jaap Harlaar benoemd tot hoogleraar Clinical Biomechatronics

02 februari 2017 door Webredactie 3mE

Bij de afdeling Biomechanical Engineering van de faculteit 3mE van de TU Delft is prof.dr.ir. Jaap Harlaar per 1 april 2017 benoemd tot hoogleraar Clinical Biomechatronics.

De decanen van 3mE, LUMC, Erasmus MC zijn voornemens professor Harlaar te benoemen tot opleidingsdirecteur binnen de onderwijsdirectie van de bacheloropleiding Klinische Technologie, samen met drs. Pleun Hermsen (adjunct opleidingsdirecteur) en tot opleidingsdirecteur van de nieuwe masteropleiding Technical Medicine die in september van start zal gaan. Jaap Harlaar volgt professor Edward Valstar op die zijn functie wegens ziekte heeft moeten neerleggen.

Jaap Harlaar (1956) studeerde Elektrotechniek aan de Universiteit Twente met als specialisatie biomedische techniek. Hij promoveerde in 1998 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op de ontwikkeling van technologie voor de beoordeling van motorische functies, ter ondersteuning van klinische besluitvorming. De focus lag daarbij op bewegingsanalyse door middel van elektromyografie (EMG), het meten van de elektrische activiteit in de spieren.

Het onderzoek van Jaap Harlaar richt zich op het ontwikkelen van biomechanische modellen van bewegingsstoornissen ter ondersteuning van doelgerichte behandeling (precisie diagnostiek). In zijn onderzoek werkt professor Harlaar altijd nauw samen met clinici in het bijzonder met (kinder-)revalidatieartsen. De klinische toepassing van zijn onderzoek betreft zowel spastische kinderen alsmede ouderen met neurologische aandoeningen (bijvoorbeeld MS) of arthrose. Professor Harlaar zal voor 1 dag in de week verbonden blijven aan de afdeling revalidatiegeneeskunde van het VUmc als hoogleraar klinische bewegingsanalyse.

© 2017 TU Delft

Metamenu