Drijvende hijsconstructies Maritieme Techniek

28 juni 2017 door Webredactie 3mE

Vrijdag 23 juni rondden studenten Maritieme Techniek hun eerste jaar af met de jaarlijkse ontwerpdag. Na enkele colleges en een rondleiding voor ouders, lieten de studenten hun drijvende hijsconstructies te water in een zwembad.

Doel was om met een zo licht mogelijk ontwerp een zo groot mogelijke trekkracht te weerstaan.

De constructie werd met een haak vastgemaakt aan een kabel waar de studenten handmatig spanning op konden zetten. Zo trok er een steeds grotere kracht aan het ontwerp van de studenten. Eén groepslid mocht vanuit het zwembad de plastic bakken van de constructie vullen om ze als ballast te gebruiken. Zo probeerde hij of zij de boot zo lang mogelijk boven water te houden.

De grootste trekkracht gaf geen garantie voor de winst: dit werd verrekend met het gewicht van het ontwerp en de voorspellingen die de studenten vooraf op basis van hun berekeningen hadden gemaakt. De constructie van de winnaars woog 12,45 kg en kon een gewicht van 118,4 kg dragen. De studenten voorspelden dat hun boot 119 kg kon weerstaan en kwamen daarmee dicht in de buurt van het daadwerkelijke resultaat.